Het participatie traject is een actieve bezinningstocht naar een nieuw perspectief op onze verbinding met onze leefomgeving. De Afvalkathedraal bestaat onder andere uit ruim 800 vierkante meter buitengevel, gemaakt van hergebruikte banieren uit alle windstreken van Nederland en voorzien van dromen van de Woldenaren, over de toekomst van het platteland. Samen met de inwoners van De Wolden wordt De Afvalkathedraal tot stand gebracht.
Met De Afvalkathedraal en de voorstelling hopen Nice° en Peergroup mensen te inspireren om na te denken over hoe we ons als mens verhouden tot onze leefomgeving. Over waarom we die verbruiken, vervuilen en vernietigen. Over wat het van ons vraagt om dat patroon te doorbreken en hoe we de generaties na ons een goede toekomst kunnen bieden.
Bewoners spelen de hoofdrol. En nemen het heft in eigen hand. Het lineaire economisch principe van ‘take, make, waste’ is achterhaald. Met vindingrijkheid en improvisatie organiseren bewoners en gebruikers hun eigen circulair systeem.
De Afvalkathedraal is een bouwwerk die streeft naar 100% circulariteit. Doormiddel van de buitengevel, die gemaakt wordt van gebruikte banieren, krijgen deze banieren een tweede leven. Door heel Noord-Nederland zijn afval banieren opgehaald om de buitengevel van De Afvalkathedraal te vormen. Theatergroepen, gemeenten en marketingbureaus hebben hier hun bijdrage geleverd aan het bouwwerk.
De Rotary in Drenthe is op zaterdag tijdens ‘NL doet’ dag bezig geweest met alle banieren op de juiste maat knippen. Onder leiding van Ascon de Nijs, de ontwerper van de buitengevel, is deze groep aan de slag gegaan.
Nadat de banieren op maat zijn geknipt zijn ze op transport gegaan naar Amsterdam. Hier werden ze op een speciale vakkundige manier aan elkaar gemonteerd en werden er bevestigingsringen in gezet. Deze zorgen ervoor dat de banieren uiteindelijk makkelijk bevestigd kunnen worden aan het bouwwerk.
Onder leiding van Sofie Ijzerman is er een participatie traject gestart voor de bewoners van De Wolden. Tijdens 3 workshops is zij bij 3 verschillende doelgroepen leuzen gaan ophalen over onder andere de toekomst van het platteland. Deze leuzen vormen de buitengevel van De Afvalkathedraal. Tijdens de workshop zijn er vragen gesteld zoals:
Wat wens jij de wereld toe?
Wat is er zo mooi aan het platteland?
Welk liedje of gedicht doet jou denken aan je jeugd op het platteland?
De antwoorden op deze vragen zijn te vinden op de buitengevel van het bouwwerk. De betrokken groepen waren: Ouderen van Verzorgingstehuis Tonckenshuys, Jongeren van Muziek vereniging Bergklanken en Kinderen van BSO IKC de Horst
Ascon de Nijs heeft hier later een passend ontwerp bij gemaakt met zoveel mogelijk geschreven teksten erop. De teksten en zinnen zijn zoveel mogelijk in het originele handschrift gebruikt zodat de Woldenaren de persoonlijke teksten ook terug kunnen vinden en het karakter van de persoonlijke teksten bewaard blijft.
Nadat de banieren op maat zijn geknipt en de teksten zijn verzameld is er een groep bouwmeesters bezig geweest met het schilderen van deze banieren voor de buitengevel van De Afvalkathedraal. 4 dagen lang van ochtends vroeg tot in de avond uren, een hele klus als je het aan Sofie vraagt. Maar het is gelukt, alle banieren zijn voorzien van teksten die door de Woldenaren zelf zijn bedacht en opgeschreven. De toekomst van het platteland en de dromen van de Woldenaren zijn thema’s die je terug ziet komen in de teksten en soms tekeningen. De doelgroepen waren zowel jong als oud maar het platteland heeft ze verbonden en de teksten zijn een mooi geheel geworden op het ontwerp.
Planning
op maat knippen van de banieren
workshops met de 3 doelgroepen
schilderen van de banieren
ophangen banieren aan De Afvalkathedraal
start bouw
hoogst punt bereikt
tribune geplaatst
buitengevel bevestigd