Nieuws

Atropos staat nu echt in de startblokken, bouw afvalkathedraal kan bijna beginnen: 'eigenlijk zou die op het Malieveld moeten staan'

Als de vergunningen maandag rondkomen, kan de bouw van de afvalkathedraal in Koekangerveld deze week nog beginnen. Op het weiland van boer Bert Jansen aan de Mr. J. de Blieckweg verrijst een circulair theater dat bestaat uit steigerbouw, afgedankte banners en witte doeken die aannemers in de bouw gebruiken en die ze normaal na de bouw weggooien.

In de Theaterschuur in Linde heerste zaterdagmiddag een bijna uitgelaten stemming bij de startmiddag van wat het hoogtepunt van Wiede Wold moet worden: de theatervoorstellingen Atropos in de bewuste afvalkathedraal. Het moet de kers op de taart worden van De Wolden als culturele gemeente van Drenthe. Bijna iedereen die bij het prestigieuze circulaire project is betrokken, was daar aanwezig. Van de dames van het naaiatelier, de professionele- en amateur-acteurs, leden van het Dorpsteam Koekangerveld, ontwerpers en de mensen achter de schermen.

Circulair ontwerp

Het enthousiasme waarmee een Atropos-taart werd aangesneden, gaf goed weer hoe alle betrokkenen in dit theaterproject van de Peergroup staan. Er was volop nieuws te melden: dat de bouw van de afvalkathedraal snel begint, maar vooral ook het ontwerp van het bouwwerk. Daar speelt NICE, het Noordelijk Innovatiecentrum voor Circulaire Economie een grote rol in. Ascon de Nijs uit Amsterdam is zowel ontwerper van de kathedraal als het complete decor en hij gaf inzicht in de achterliggende gedachte bij zijn grootse, maar ook circulaire ontwerp. „Een puist in het landschap bij Koekangerveld met twee torens, wat bij een kathedraal hoort. Een gebouw zonder plastic, alleen met materiaal dat zo een nieuwe bestemming krijgt”, vertelde De Nijs.

Peter Nefkens | 3 maart 2024 | De Wolden | Dagblad van het Noorden

Verder lezen

Kostuums voor Atropos worden in Koekangerveld gemaakt, naaisters uit de wijde regio tonen hun creativiteit

Dorpshuis De Veldhoek gonst altijd al wel van de activiteiten, maar het is er de afgelopen weken nog drukker geworden. Een flink aantal creatieve dames laat iedere woensdag de naaimachines flink snorren en maakt van oude kleding nieuwe kostuums voor de theatervoorstelling Atropos.

Modeontwerper Jonathan Kok Hai Wo uit Amsterdam komt om de week een kijkje nemen om de naaisters te adviseren, maar in de praktijk blijkt de creativiteit van de dames groot te zijn. „Ik heb ze alleen maar drie regels meegegeven: het werk moet asymmetrisch zijn, er moet textuur inzitten en het moet van een bewegend element zijn voorzien”, vertelt Kok, die als kostuumontwerper door de Peergroup is ingehuurd voor theatervoorstelling Atropos, het hoogtepunt van Wiede Wold in juni.

Peter Nefkens | 16 februari 2024 | De Wolden | Dagblad van het Noorden

Verder lezen

PR kit

Hieronder vind je de link naar materialen – persbericht, foto’s, visuals, logo’s, documenten – die het verhaal van De Afvalkathedraal vertellen.

Pers kit