Bouwwerk

Bouw Afvalkathedraal gestart

De vergunning is rond en de komende tijd zal De Afvalkathedraal verrijzen in Koekangerveld, in gemeente De Wolden (Dr). De Afvalkathedraal is onderdeel van het kunst- en cultuurprogramma Wiede Wold, ter gelegenheid van het culturele jaar van de gemeente De Wolden. Tijdens Wiede Wold verkennen gerenommeerde ontwerpers, theatermakers, kunstenaars en wetenschappers de toekomst op het platteland in samenwerking met bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van gemeente De Wolden. Komend voorjaar is hier de voorstelling Atropos te zien, de grootste theaterproductie van locatietheater Peergroup ooit. Atropos gaat over de kracht en het talent van onze kinderen om de toekomst naar hun hand te zetten.

 

Tijdens een Ontwerpexpeditie 4-luik kwamen alle betrokken partijen en experts op het gebied van circulair bouwen, zoals Thomas Rau en Allart Vogelzang, in co-creatie tot de meest vernuftige, creatieve en circulaire ideeën voor De Afvalkathedraal. Theater- en decorontwerper Ascon de Nijs maakte het definitieve ontwerp en het decor. Het spectaculaire bouwwerk met ruim 400 zitplaatsen zal de komende tijd in Koekangerveld verrijzen en wordt gebouwd met hulp van een groot team van ‘Bouwmeesters’, waaronder veel inwoners van gemeente De Wolden.

De Afvalkathedraal bestaat onder andere uit ruim 800 vierkante meter buitengevel, gemaakt van hergebruikte banieren uit alle windstreken van Nederland en voorzien van dromen van de Woldenaren, over de toekomst van het platteland. Ondertussen werken de mensen van het Wolder Textielatelier aan 60 zelfontworpen afval-kostuums voor de acteurs van Atropos. De bouw is mede mogelijk gemaakt met Europese Leader Subsidie.

Circulaire verhaal van het materiaal

Materialen

43

watertanks

3,5 km

steigerbuizen

800 m2

buitengevel