Ontwerp mee

Kijk het beest in de bek

De buitengevel wordt bekleed met de reststromen banieren en theaterdoeken die normaal gesproken bij het afval zouden belanden. Deze doeken worden samen met de inwoners van de Wolden beschilderd en later opgehangen om zo de gevel van De Afvalkathedraal te vormen.

Woon jij in Alteveer, Ansen, Berghuizen, De Wijk, Drogteropslagen, Echten, Eursinge, Fort, Kerkenveld, Koekange, Koekangerveld, Linde, Oosteinde, Ruinen, Ruinerwold, Veeningen of Zuidwolde (of woon je niet in de gemeente De Wolden maar wil je toch meedoen), meld je dan door het formulier in te vullen. Je hoort snel van ons.

Kijk het beest in de bek, kruip in de huid van de bewoners van De Wolden en ontwerp mee aan De Afvalkathedraal als episch bouwwerk waar nog decennia over gesproken zal worden.

Co-creatie met bewoners

De Ontwerpexpeditie is een actieve bezinningstocht naar een nieuw perspectief op onze verbinding met onze leefomgeving. Die leefomgeving is een bestaande omgeving, in de loop van de toekomst getransformeerd naar een vitaal samenspel tussen mensen onderling en tussen hen en hun plek. In een wederkerige verbinding, en als basis voor nieuw leven en nieuwe systemen in de meest brede zin van het woord.

De ontwerpomgeving is voor deze eerste keer gemeente De Wolden in Zuidwest-Drenthe. Gemeente De Wolden is Culturele Gemeente van Drenthe 2023- 2024 en viert dat met de manifestatie ‘Wiede Wold, de toekomst van ons platteland’.

Bewoners, en in het bijzonder jongeren, spelen de hoofdrol. En nemen het heft in eigen hand. Het lineaire economisch principe van ‘take, make, waste’ is achterhaald. Met vindingrijkheid en improvisatie organiseren bewoners en gebruikers hun eigen circulair systeem.

Doe mee

We geven het goede voorbeeld door te doen. Heb je zelf textiel, middelen of zelfs talenten die je wilt doneren? Laat het ons direct weten. Dan overleggen we met je hoe we ze een mooie bestemming kunnen geven. En twijfel je of het van waarde is? Neem dan ook gewoon even contact op. Laten we met elkaar laten zien hoe waardevol De Wolden is.

Doe mee

Samen met Enabling Elders

Ter versterking van de benodigde kennis, ervaring en houding werken we samen met een team van ervaren professionals uit ontwerpdisciplines en aangrenzende discplines. Allen afkomstig uit het land en de regio. De komende weken maken we de verdere uitbreiding van dit team hier bekend.

Allart Vogelzang

partner en architect vector-i architecten

Kees Klomp

oprichter THRIVE Institute & Lector Betekeniseconomie Hogeschool Rotterdam

Pieter Brink

mede-oprichter en architect B+O Architecten

Ruth Mourik

CEO en onderzoeker DuneWorks & procesbegeleider Leren Drenthe Woont Circulair

Thomas M. Rau

oprichter en architect RAU

Planning

Eerste fase

wo 14 juni

aankondiging en opening inschrijving voor ontwerpteams

zo 9 juli

deadline indiening documenten en sluiting inschrijving

do 20 juli

bekendmaking 3 geselecteerde ontwerpteams voor de tweede fase

Tweede fase

wo 13 september

ontwerpatelier #1

wo 4 oktober

ontwerpatelier #2

wo 1 november

ontwerpatelier #3 – met presentatie ontwerp en concept publiekspresentatie

vr 24 november

oplevering definitief ontwerp en publiekspresentatie

wo 29 november

jurering door representatie van organisaties uit de regio (ochtend) en jurering door bewoners (avond)

vr 1 december

jurering door Enabling Elders

zo 3 december

sluiting van de tentoonstelling en formele start bouw