Circulaire verhaal

Van waardeloos naar waardevol

We verbinden mensen om samen aan die circulaire toekomst te bouwen. Vanuit verbinding creëren we beweging. Van korte naar lange termijn. Van kansarm naar kansrijk. Van downcycling naar upcycling. Van enkelvoudig naar meervoudig. Van waardeloos naar waardevol.

Constructie

Tijdens een Ontwerpexpeditie 4-luik kwamen alle betrokken partijen en experts op het gebied van circulair bouwen, zoals Thomas Rau en Allart Vogelzang, in co-creatie tot de meest vernuftige, creatieve en circulaire ideeën voor De Afvalkathedraal. Theater- en decorontwerper Ascon de Nijs maakte het definitieve ontwerp en het decor. Het spectaculaire bouwwerk met ruim 400 zitplaatsen is de komende tijd in Koekangerveld te zien en is gebouwd met hulp van een groot team van ‘Bouwmeesters’, waaronder veel inwoners van gemeente De Wolden.

De Afvalkathedraal bestaat onder andere uit ruim 800 vierkante meter buitengevel, 3,5 kilometer steigerbuizen, 221 betonplaten en 43 watertanks. Alle materialen die voor het bouwwerk worden gebruikt, krijgen na het project een tweede leven. Het hele bouwwerk is 100% gemaakt van hergebruikte of herbruikbare materialen.

Hieronder is te zien dat alle materialen van De Afvalkathedraal hergebruikt worden na afloop van de theatervoorstelling.

Materialen

43

IBC’s (watertanks) om de Afvalkathedraal op zijn plek te houden, voorzien van maar liefst 43.000 liter water

3,5 km

steigerbuizen voor het skelet dat het kathedraal in het Drentse land laat verrijzen van 32x24x6 en 10 meter hoog

800 m2

buitengevel, volledig voorzien van dromen over over de toekomst van ons platteland

221

betonplaten van Zwaagstra Beton BV voor de fundering

400

zitplaatsen, voor de bezoekers van Theatervoorstelling Atropos

60

unieke afvalkostuums ontworpen én gemaakt door de mensen van het Wolder Textielatelier