Omschrijving

Jebarko

Woonplaats: Koekange

Bijdrage en Rol

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt wel een keer binnen bij de kringloopwinkel in Ruinerwold. Jebarko werkt er als één van de 120 vrijwilligers. Ze neusde altijd al graag bij kringloopwinkels en was van huis uit gewend om oude spulletjes te verzamelen en op te knappen. Haar partner ging 6 jaar geleden met pensioen en begon als vrijwilliger bij de kringloopwinkel. Toen ze daar op zoek waren naar assistentie op de kledingafdeling was de stap voor haar snel genomen.

Tussen de kleding die de kringloopwinkel doneert voor het project van de Afvalkathedraal, zat een doos met 5 bruidsjurken. De één nog mooier dan de andere. Er worden regelmatig trouwjurken ingeleverd. Vroeger maakte men van de trouwjurk de bekleding van de wieg of een doopjurkje voor de baby. Tijden veranderen. Kortgeleden kwam iemand zelfs twee trouwjurken inleveren, ze was twee keer getrouwd maar aan beide huwelijken was voortijdig een einde gekomen.

Jebarko doet haar werk met liefde. Mooie kleding met een vlekje of vergeelde kapjes van Staphorster klederdracht, als het de moeite waard is, neemt ze het eerst mee naar huis om het te wassen. Ook oude naaidoosjes gevuld met restjes kant, garen, knopen worden zorgvuldig uitgeplozen. Alles wordt netjes op een kaartje gedraaid en op kleur en in nette zakjes gepresenteerd in de winkel.
De opbrengst van de verkoop gaat naar goede doelen in de gemeente de Wolden. Maar er worden bijvoorbeeld ook spullen uitgeleend aan toneelverenigingen. Voor een project rond 4- en 5 mei voor groep 7 en 8 van de basisscholen stelt de kringloopwinkel themakoffertjes samen met kleding uit die tijd.

Hoe Jebarko het vindt om nu als vrijwilliger met de Afvalkathedraal mee te doen? “Héél leuk! Als ik weet wat jullie nodig hebben, dan zorg ik ervoor dat het zo snel mogelijk bij jullie wordt aangeleverd. En ik vind het heel leuk om het enthousiasme van de dames van het Textielatelier te zien en wat jullie allemaal maken van de gedoneerde spullen.”


13 maart 2024; Lydia Rietveld

Bekijk meer Bouwmeesters