We verbinden mensen om samen aan die circulaire toekomst te bouwen. Vanuit verbinding creëren we beweging. Van korte naar lange termijn. Van kansarm naar kansrijk. Van downcycling naar upcycling. Van enkelvoudig naar meervoudig. Van waardeloos naar waardevol.
Tijdens een Ontwerpexpeditie 4-luik kwamen alle betrokken partijen en experts op het gebied van circulair bouwen, zoals Thomas Rau en Allart Vogelzang, in co-creatie tot de meest vernuftige, creatieve en circulaire ideeën voor De Afvalkathedraal. Theater- en decorontwerper Ascon de Nijs maakte het definitieve ontwerp en het decor. Het spectaculaire bouwwerk met ruim 400 zitplaatsen is de komende tijd in Koekangerveld te zien en is gebouwd met hulp van een groot team van ‘Bouwmeesters’, waaronder veel inwoners van gemeente De Wolden.
De Afvalkathedraal bestaat onder andere uit ruim 800 vierkante meter buitengevel, 3,5 kilometer steigerbuizen, 221 betonplaten en 43 watertanks. Alle materialen die voor het bouwwerk worden gebruikt, krijgen na het project een tweede leven. Het hele bouwwerk is 100% gemaakt van hergebruikte of herbruikbare materialen.
Hieronder is te zien dat alle materialen van De Afvalkathedraal hergebruikt worden na afloop van de theatervoorstelling.
Materialen
IBC’s (watertanks) om de Afvalkathedraal op zijn plek te houden, voorzien van maar liefst 43.000 liter water
steigerbuizen voor het skelet dat het kathedraal in het Drentse land laat verrijzen van 32x24x6 en 10 meter hoog
buitengevel, volledig voorzien van dromen over over de toekomst van ons platteland
betonplaten van Zwaagstra Beton BV voor de fundering
zitplaatsen, voor de bezoekers van Theatervoorstelling Atropos
unieke afvalkostuums ontworpen én gemaakt door de mensen van het Wolder Textielatelier