Maandenlang was het dorp Koekangerveld niet alleen het topografische centrum van De Wolden, maar ook het culturele hart van de gemeente. Nu zondagmiddag de laatste voorstelling van Atropos in het circulaire theater is gespeeld, keert de rust terug in het dorp. Of is dat maar schijn?
Voor deze locatievoorstelling is het gezelschap neergestreken in het Drentse Koekangerveld. In een weiland net buiten de bebouwde kom staat een imposante kathedraal van afval, een schitterend ontwerp van Ascon de Nijs. In deze burcht wordt het publiek op een vrij directe wijze geconfronteerd met de gevolgen van ons handelen als het om de vervuiling van onze planeet gaat.
Toen was er opeens een groot licht. Was alles pats boem voorbij? Of zag de mensheid eindelijk het licht? De kans om het nog eens over te doen? Ik kies voor het laatste. Voor de hoop. Komt dit zien!. Een bepaald niet simpele voorstelling over een best wel ingewikkeld onderwerp.
Eind 2022 hoorde Rob Wolswinkel het voor het eerst: de mogelijkheid voor een groot theaterspektakel in zijn dorp Koekangerveld. Dat leek hem wel wat, dus besloot hij om samen met wat anderen mee te helpen met de plannen. Met succes, want over vijf weken is de première. Verder lezen:
De vergunning is rond en de komende tijd zal De Afvalkathedraal verrijzen in Koekangerveld, in gemeente De Wolden (Dr). De Afvalkathedraal is onderdeel van het kunst- en cultuurprogramma Wiede Wold, ter gelegenheid van het culturele jaar van de gemeente De Wolden. Verder lezen:
Als de vergunningen maandag rondkomen, kan de bouw van de afvalkathedraal in Koekangerveld deze week nog beginnen. Op het weiland van boer Bert Jansen aan de Mr. J. de Blieckweg verrijst een circulair theater dat bestaat uit steigerbouw, afgedankte banners en witte doeken die aannemers in de bouw gebruiken en die ze normaal na de bouw weggooien. Verder lezen:
De volgend voorjaar te bouwen Afvalkathedraal in Koekangerveld krijgt steeds meer vorm. Uit de laatste schets blijkt dat het tijdelijke theater in een weiland aan de Mr. J. de Blieckweg voor het grootse deel onoverdekt wordt en gebouwd wordt met gebruikmaking van gebruikte meerpalen en materiaal uit de kassenbouw.
Hieronder vind je de link naar materialen – persbericht, foto’s, visuals, logo’s, documenten – die het verhaal van De Afvalkathedraal vertellen.